Mad og madkultur



Spansk madkultur
Spansk madkultur er langt fra den samme kultur, som vi har i Danmark. Der findes mange restauranter i Spanien med internationalt køkken, som mest er for turisterne. Hvis man vil smage den rigtige spanske mad, skal man tage ind til de lokale restauranter, hvor også lokalbefolkningen går på restaurant. Spanierne går rigtig meget op at råvarerne skal være helt friske hver gang og den høje kvalitet af råvarerne spiller selvfølgelig også en stor rolle på hvordan maden kommer til at smage i sidste ende.
Oliven olien spiller den vigtigste rolle i Spanien, da de tænker meget på miljøet og at deres fremstilling af mad skal gøres på den mest miljøvenlige måde. Fx steger de aldrig i smør, som vi gør herhjemme – i stedet bruger der oliven olie. Svinekød, lam og kalvekød bliver ofte brugt, men også kylling er meget populært og billigt. Kyllingerne i Spanien sælges ferske og med alle indvolde, hoved og ben. Man kan dog få ordnet sin kylling hos slagteren.




Spaniens mad stammer til dels udefra…
Meget af det spanske mad kommer fra andre lande som Italien, Portugal og Amerika. Derfor har Spaniens historie med besættelser fra mange fremmede magter, været med til at skabe det spanske køkken:
Romerne viste dem hvidløg, og samtidig efterlod de sig en masse viden omkring fremstillingen af vin.
Maurernes (Mallorca) varede i over 700 år og har derfor introduceret Spanien for en masse forskellige ting inden for mad industrien. Bl.a. sukkerrør, sort peber, muskatnødder, kommen og mandler. Maurerne plantede samtidig også de første citrontræer i Spanien og bidrog med en masse søde sager.
Portugiserne har bidraget med de søde appelsiner, som oprindeligt stammer fra Kina.
Spanierne har selv bragt kartofler, tomater, paprika, majs og kakao med hjem fra deres rejser til Amerika.

Tapas



Eksempler på nogle kendte retter i Spanien
I Spanien laver de meget tapas, som er en masse  små retter, der bliver serveret. Så er det nemlig mulighed for at smage en masse forskellige spanske retter i stedet for kun at bestille en stor ret. Man kan godt kan det en slags introduktion til den spanske mad.
Nogle eksempler på tapas kunne være: ”pindemad” med melon og serranoskinke, oliven i hjemmelavet urtedressing, asparges rullet i bacon, nachos med cheddar osv.
Tortilla og nachos er også noget som stammer fra Spanien, og det er blevet udbredt over hele verden. Fx her i Danmark er der mange der spiser det, og det sælges også på mange caféer og restauranter i DK. Spansk tortilla er dog lavet som en omelet, men her i Danmark laver vi det som en slags pandekage med fyld.


 




Skrevet af Cecilie Wittorff Andersen